naar top

Naar eengemaakte keuken in Zorgbedrijf Klein-Brabant

wo 17 februari 2021
Vanaf 1 januari 2022 zal Zorgbedrijf Klein-Brabant beschikken over een eengemaakte keuken voor zijn beide campussen. Die keuken zal instaan voor de warme maaltijden in de twee woonzorgcentra én voor de maaltijdbedeling aan huis.

Kwaliteit behouden door schaalvergroting
De eerste jaren na de oprichting van het Zorgbedrijf Klein-Brabant behielden Sint-Pieter en Ter Schelde elk hun eigen keukenwerking waar voortdurend gestreefd werd naar een verdere optimalisatie. Om kwalitatieve maaltijden in eigen beheer te kunnen blijven aanbieden is het tijd voor een nieuwe stap: een eengemaakte keuken.
Deze nieuwe manier van werken zorgt ook voor een financiële optimalisatie en meer flexibiliteit voor de medewerkers in de keuken.

Maaltijden aanbieden in buffet
De eengemaakte keuken zal enkel de warme maaltijden voor beide campussen bereiden. Broodmaaltijden blijven klaargemaakt worden op beide campussen apart. Nieuw is de komst van buffetwagens voor alle afdelingen in beide campussen. Zo kunnen bewoners tijdens de broodmaaltijd zelf kiezen wat ze graag tussen hun boterhammen wensen. En ook tijdens de warme maaltijden zullen de medewerkers van de keuken de maaltijd uitscheppen volgens de wens van de bewoners. Dat zorgt voor een betere maaltijdbeleving en een pak minder afval.

Geen banenverlies
De eenmaking van de keukenwerking brengt maar een beperkt aantal wijzigingen mee voor de collega’s in de keuken. Sowieso verdwijnen er geen functies. Sommige medewerkers zullen wel van werkplaats veranderen. Alle medewerkers zullen vooral kunnen genieten van meer flexibiliteit. En bovendien zal er bij de verbouwing van de keuken extra aandacht geschonken worden aan optimale werkomstandigheden en ergonomie. De eenmaking is trouwens niet helemaal nieuw: momenteel bereidt de keuken in campus Puurs op zondag ook al de warme maaltijden voor beide woonzorgcentra.

Grote investering
Het totale prijskaartje van deze vernieuwing bedraagt 165.000 euro. Dat geld gaat onder meer naar een nieuwe koude keuken in campus Puurs, de nieuwe buffetwagens en nieuwe kookketels. Er is ook budget voorzien voor een nieuwe portioneerband die de ergonomie van de keukenmedewerkers ten goede komt. Én voor de maaltijdbedeling aan huis komt er een nieuwe wagen, in 2019 werden de andere twee al vervangen. Zo behouden de maaltijden nog beter hun kwaliteit voor de inwoners die daar thuis of in het lokale dienstencentrum van genieten.

Tot 450 warme maaltijden per dag
Momenteel bereiden beide keukens samen zo’n 350 warme maaltijden per dag. Door de eenmaking van de keuken en de bijhorende schaalvergroting is er ruimte om in de toekomst tot maximaal 450 warme maaltijden te bereiden als daar behoefte aan is.

Nieuwsoverzicht